BRIEF DESCRIPTION

This renovation was completed by Regan and Charity while serving as their primary residence. They decided the layout, design and finishing. This home was put on the market and sold within 2 weeks following a bidding war.

Main Floor:

The original kitchen, unused chimney, back door and a dividing wall including a large cabinet was removed to implement an open concept living space and large island. Two tone cabinets, quartz counters, pendant lights and glass tiles really brightened up the area to give the space a modern feel. The addition of French doors were installed to allow access to a new deck space and highlight the dining area.

The original oak flooring was pulled up and replaced with engineered bamboo, ceilings were retextured and the fireplace was reconfigured with a mantel and custom shelving. Hexagonal tile was chosen to add a design element to the living room and all light fixtures were chosen to compliment the space.

The main entrance to the home was reconfigured to add an extra foot by blowing out the closet and then adding separation in order to hide any potential untidiness.

Bathrooms:

Upstairs: Original cabinets and vanity were replaced with a custom fit vanity to accommodate the staircase below. All new fixtures and finishing with the exception of the marble bathfitter.

Downstairs: A bath tub/shower combo, vanity with storage and a new toilet were installed to replace a two piece bath.

Basement:

The basement was deconstructed down to the studs with panelling and drop ceilings removed. A bar area was blown out and framed to accommodate a fifth bedroom. Installation of two windows (concrete cut out) made this a legal bedroom and to allowed in more natural light into the family room. Full drywall installation with ceiling texturing was completed to finish off the look similar to the main floor. Beautiful and plush high traffic carpeting was installed throughout the basement, 3rd level  and upstairs bedrooms to give the areas a much needed update and cozy feel.

A remodelled and clean laundry room replaced an unfinished, dingy area of the house with the replacement of plumbing and electric to bring the house up to code.

Back yard:

One of the biggest challenges was the esthetics of the backyard. Multiple coniferous trees and 3 tons of broken concrete (previous décor) were removed to allow for a large deck out the new garden doors. The design of the deck was unconventional due to the surveyed plot and was constructed to 2 feet above grade on screw piles to allow walk off access with no rails.

© Copyright 2018 Kapiti Built Ltd.